Fysiotherapie

Fysiotherapie

Wanneer bewegen niet meer zo makkelijk gaat vanwege een acute blessure of chronische overbelasting kan de fysiotherapeut u op weg helpen. Samen met u wordt de hulpvraag besproken, een lichamelijk onderzoek gedaan en een behandelplan gemaakt. Ook kan het zijn dat u ondersteuning nodig heeft bij lichamelijke klachten met een emotionele of mentale oorzaak of bij vitaliteitstekort na het doormaken van een ziekte. Er wordt gekozen uit verschillende behandelmethoden die de fysiotherapeut ter beschikking heeft. Vanuit antroposofische inzichten proberen wij met onze therapieën een nieuw evenwicht te vinden. De gehele mens staat hierin centraal.  Aandacht wordt besteed aan zelfzorg en preventie, bewustzijn van het lichaam is een belangrijk onderdeel van het behandelresultaat.

 

Voor meer informatie scroll naar beneden.

Bij ons onder behandeling?

Meld u zich dan bij ons aan.

Aanmelden

Enkele indicaties:

  • Spier- en gewrichtsklachten zowel acuut als chronisch
  • Blessures na sporten
  • Hoofdpijnen, migraine
  • Vitaliteitsondersteuning, herstel na ziekte.
  • In-en doorslaapproblemen
  • Onrustig gedrag kinderen
  • Stress gerelateerde klachten, burn-out
  • Depressieve klachten
  • Ondersteuning bij chemotherapie

Bereikbaarheid

Inspreken via telefoon: 033-4633466.
U wordt teruggebeld.

 

Voor vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier onderaan deze pagina.

Gewerkt wordt met zachte ritmische harmoniserende massagehandgrepen die de herstelprocessen activeren. Meestal start de ritmische massage op de rug en wordt afgesloten aan de voeten. De handgrepen volgen meestal het spierverloop. Tevens worden vaak orgaaninwrijvingen met speciale oliën of zalven gegeven. Na de behandeling wordt er gerust, eventueel met een warme kruik aan de voeten of op de buik.

Gewerkt wordt met massagehandgrepen die qua vorm en ritme verrassend werken en vastzittende structuren in het lichaam en de ziel in beweging kunnen brengen.  Het is reducerend, een vorm van snoeien,  het dynamische evenwicht wordt herstelt. Bij inslaapproblemen kan iemand ‘zijn hoofd niet afzetten’, er is teveel bewustzijn, dit kan door een armen en hoofdmassage (bovenpoolmassage) teruggedrongen worden. Wanneer het denken chaotisch wordt en men niet goed meer tot handelen kan komen kan een benenmassage (onderpoolmassage) gegeven worden. Ook kunnen bij deze massagetherapie speciale orgaaninwrijvingen toegepast worden. Na een bovenpoolmassage wordt er gerust, eventueel met een warme kruik, na een onderpoolmassage wordt er aansluitend aan de therapie een korte activerende wandeling gemaakt.

Beide massagevormen vinden hun inspiratiebron bij de Nederlandse arts Ita Wegman; de ritmische massage is verder uitgewerkt door dr. Margaretha Hauschka en de reducerende massage door fysiotherapeut en euritmietherapeut Volkier Bentinck.

De Bowen Techniek werd ontwikkeld door de Australiër Thomas Bowen(1916-1982). De therapeut maakt korte, rollende bewegingen over de spieren met duim en wijsvinger. De lichte druk die wordt uitgeoefend geeft het lichaam een prikkel. Als reactie op deze prikkel zoekt het lichaam een betere balans waardoor pijn en klachten verminderen.


Kenmerkend is dat deze series bewegingen telkens met een pauze van enkele minuten onderbroken worden om de prikkel, die wordt veroorzaakt door de rolbeweging, te laten inwerken.


Bowen behandelt niet een geïsoleerde klacht, maar het hele lichaam.

Extracorporale shockwave therapie (ESWT) kortweg Shockwave genoemd is een moderne methode die bij diverse aandoeningen goede resultaten geeft. Shockwave zijn geluidsgolven.  De Shockwave-apparatuur geeft ’stootjes’ af die precies op de juiste plek, pezen, spieren en kapsels, hun genezende werk doen.


De golven vergruizen  kalk in pezen en kapsels zodat het door het lichaam wordt afgevoerd. De hoogenergetische akoestische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied. Zij stimuleren het eigen herstelmechanisme van het lichaam, waardoor verzwakt weefsel steviger wordt en een grotere belasting aan kan.


De golven worden afgegeven door een ‘behandelpistool’. De behandeling duurt per keer niet langer dan vijf tot tien minuten.
Vaak is een beperkt aantal behandelingen al voldoende voor een aanzienlijke verbetering van de klachten of zelfs volledige genezing.

Bij blessures, chronische aandoeningen en ontstekingsreacties ontstaat drukverhoging in de weefsels en pijn met reflectoire aanpassing in de fascia en spieren. Dit veroorzaakt een remmende werking op spieren en gewrichten met functieverlies tot gevolg. Meteen na het tapen wordt pijnvermindering en meer bewegingsvrijheid ervaren. Doelstelling is verbeteren van de artrogene struring en stabiliteit.

Mobilizing Awareness® is ontwikkeld door Servaas Mes en is gebaseerd op het werk van Matthias Alexander, Moshe Feldenkrais en Thomas Hanna. Het is een eenvoudige behandelmethode, die zich kenmerkt door rustige oefeningen. Het accent ligt op het bewust voelen van het lichaam voor, tijdens en na bewegingen gecombineerd met ademhaling. De oefeningen kunnen samen met de therapeut worden gemaakt (zogenaamde pandiculations). Een serie oefeningen (Daily Cat Stretch) kunnen aangeleerd worden om het lichaam soepel en actief te houden.

Cupping en Guasha zijn oeroude oosterse technieken die goed toepasbaar zijn in de huidige praktijk.

De antroposofische arts Dr. Simeon Pressel (1905-1980) gebruikte  cupping (glaasjes zetten) veelvuldig voorafgaand aan de massage.  Dr. Arya Nielsen uit de USA heeft de westerse wetenschappelijke onderzoeken meegenomen in haar scholing in deze technieken.

Wij gebruiken deze technieken met het bewustzijn van het antroposofisch polaire denken . De bovenpool met belangrijk doorstromingspunt bij de nek en de onderpool met belangrijk doorstromingspunt bij de lendenen kunnen hierdoor worden vrijgemaakt waardoor verder doorstroming mogelijk is.

Cupping is diagnose en behandeling in één. Er worden omgekeerde glaasjes op de huid gezet die vacuüm worden gezogen. Er kan een rode tot blauwachtige plek ontstaan die vanzelf weer verdwijnt binnen 2-5 dagen.

 

Naast een betere doorstroming werkt cupping  vooral op de blokkades van de lichaamsfascie. Tegenwoordig wordt steeds meer het belang van de lichaamsfascie gezien.  Wij zijn geen losse doorgesneden spieren zoals we bij de anatomie les leerden. Alle spieren en organen in het menselijk lichaam zijn verbonden via de lichaamsfascie. Het bindweefsel van de fascie  is een ragfijn spinnenwebachtig vlies dat zowel elastisch is als  ook steun geeft en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Door deze samenhang heeft een blokkade  in een bepaald gebied invloed op een groter geheel.

Guasha is een schraaptechniek op de huid. De huid bestaat uit 3 lagen. Te weten de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuidse bindweefsel (de subcutis). In de lederhuid zitten veel macrofagen. Macrofagen zijn witte bloedcellen die vreemde materie kunnen opnemen en onschadelijk maken.  Door het schrapen breng je de vreemde materie van  de derde naar de tweede huidlaag waar het opgeruimd kan worden door de macrofagen.

 

Voor de behandeling met guasha wordt eerst de huid met een olie ingesmeerd. Guasha kan overal worden gedaan op het lichaam. Wij passen het vooral op de rug toe. Met een onscherp voorwerp wordt er over de huid gestreken.  Er kunnen kleine rode puntjes ontstaan, de petechiae. Dit is de diagnose dat daar ‘rommel/dode cellen/afvalstoffen’ zitten. De behandeling is door nog een aantal maal te strijken op dat gebied. Dan ontstaat een aaneengesloten rode streek, ecchymose genoemd. Hoe donkerder van kleur hoe ouder de ‘rommel’. De rode huid kan er heftig uitzien, maar is niet pijnlijk. De rode strepen verdwijnen weer binnen 2-5 dagen.

 

Cupping en guasha kunnen apart of samen ingezet worden. Daarna volgt meestal nog een massage.

 

Bij acute klachten treedt vaak  spoedig een geheel herstel op. Bij chronische klachten zoals bijvoorbeeld RSI zal snel een  sterke verbetering optreden  in stijfheid, pijn en bewegelijkheid.

Vergoedingen - Tarieven - Praktische informatie ↓

Particulieren tarieven met ingang van 1 juli 2015. Geldig bij geen aanvullende verzekering. De tarievenlijst ligt ook in de wachtkamer ter inzage.

 

Zitting € 32,00
Eenmalig consult € 64,00
Lange zitting € 53,00
Screening € 15,50
Intake en onderzoek na screening € 41,30
Intake en onderzoek na verwijzing € 47,00
Korte rapportage € 37,20
Uitgebreide rapportage € 74,40
Telefonisch consult € 15,50
Verzuimtarief zitting 100% van de geplande
Toeslag bij ‘aanhuis’ behandeling € 15,50

Team

Fysiotherapeut

Mw. Alice van Kuilenburg

Dinsdagochtend, woensdag, donderdag, vrijdagochtend

Fysiotherapeut

Mw. Imelda Peterse

Maandagmiddag, donderdagmiddag

Fysiotherapeut 

Dhr. Eduard de Graaff

Dinsdagmiddag en avond, donderdagavond, vrijdagmiddag

Contact

Heeft u een vraag aan ons? Vul dan onderstaand contactformulier in.
We zullen dan contact met u opnemen.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Uw telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht