Cupping en Guasha

Cupping en Guasha zijn oeroude oosterse technieken die goed toepasbaar zijn in de huidige praktijk.

De antroposofische arts Dr. Simon Pressel (1905-1980) gebruikte  cupping (glaasjes zetten) veelvuldig voorafgaand aan de massage.  Dr. Arya Nielsen uit de USA heeft de westerse wetenschappelijke onderzoeken meegenomen in haar scholing in deze technieken.

Wij gebruiken deze technieken met het bewustzijn van het antroposofisch polaire denken . De bovenpool met belangrijk doorstromingspunt bij de nek en de onderpool met belangrijk doorstromingspunt bij de lendenen kunnen hierdoor worden vrijgemaakt waardoor verder doorstroming mogelijk is.

Cupping is diagnose en behandeling in één. Er worden omgekeerde glaasjes op de huid gezet die vacuüm worden gezogen. Er kan een rode tot blauwachtige plek ontstaan die vanzelf weer verdwijnt binnen 2-5 dagen.

Naast een betere doorstroming werkt cupping  vooral op de blokkades van de lichaamsfascie. Tegenwoordig wordt steeds meer het belang van de lichaamsfascie gezien.  Wij zijn geen losse doorgesneden spieren zoals we bij de anatomie les leerden. Alle spieren en organen in het menselijk lichaam zijn verbonden via de lichaamsfascie. Het bindweefsel van de fascie  is een ragfijn spinnenwebachtig vlies dat zowel elastisch is als  ook steun geeft en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Door deze samenhang heeft een blokkade  in een bepaald gebied invloed op een groter geheel.

Guasha is een schraaptechniek op de huid. De huid bestaat uit 3 lagen. Te weten de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuidse bindweefsel (de subcutis). In de lederhuid zitten veel macrofagen. Macrofagen zijn witte bloedcellen die vreemde materie kunnen opnemen en onschadelijk maken.  Door het schrapen breng je de vreemde materie van  de derde naar de tweede huidlaag waar het opgeruimd kan worden door de macrofagen.

 

Voor de behandeling met guasha wordt eerst de huid met een olie ingesmeerd. Guasha kan overal worden gedaan op het lichaam. Wij passen het vooral op de rug toe. Met een onscherp voorwerp wordt er over de huid gestreken.  Er kunnen kleine rode puntjes ontstaan, de petechiae. Dit is de diagnose dat daar ‘rommel/dode cellen/afvalstoffen’ zitten. De behandeling is door nog een aantal maal te strijken op dat gebied. Dan ontstaat een aaneengesloten rode streek, ecchymose genoemd. Hoe donkerder van kleur hoe ouder de ‘rommel’. De rode huid kan er heftig uitzien, maar is niet pijnlijk. De rode strepen verdwijnen weer binnen 2-5 dagen.

 

Cupping en guasha kunnen apart of samen ingezet worden. Daarna volgt meestal nog een massage.

 

Bij acute klachten treedt vaak  spoedig een geheel herstel op. Bij chronische klachten zoals bijvoorbeeld RSI zal snel een  sterke verbetering optreden  in stijfheid, pijn en bewegelijkheid.